Ga terug

Buikspek uit de oven

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gram buikspek
  • 3 theelepels gember
  • 4 eetlepels ketjap
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel sinaasappel rasp
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 1/2 sap van sinaasappel
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies
 

  • Was je handen, zorg voor een schone werkbank, keukengereedschap en snijplanken.
  • Snij de platte kant van het buikspek kruislings in, zodat er ruitjes ontstaan. Hierdoor kan de marinade en straks de warmte er beter intrekken.
  • Begin 24 uur van te voren. Maak de marinade, doe alle ingrediënten in een kommetje en mix totdat het een lekkere kleverige pasta geworden is. Smeer het buikspek in en zet voor tenminste 24 uur terug in de koelkast.
  • Haal het vlees, de volgende dag, minimaal 2 uur van te voren uit de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plaats het buikspek op het rooster in het midden van de oven. Zet onder het rooster een lekbak, zodat de marinade/vet welke van het buikspek afkomt wordt opgevangen. Door het buikspek op het rooster te plaatsen, krijgt het vlees zowel onder als boven warmte. Het buikspek zal rondom krokant worden.
  • Laat het buikspek 1 uur op 180 graden garen in de oven. De kerntemperatuur van het buikspek moet 78-85 graden worden.
  • Draai na 1 uur de oven hoger naar 220 graden, laat het buikspek nog 15 minuten krokant worden. Let op: een groter stuk buikspek, zal langer in de oven moeten.§
  • Als het buikspek de kerntemperatuur van 78-85 graden heeft bereikt, moet het buikspek nog 10/15 minuten rusten op het aanrecht.
  • Het buikspek is zowel warm als koud lekker.
  • Het buikspek kan 4-5 dagen in de koeling bewaard worden.